Kako odabrati boju za krečenje stana?

Jedna od bitnih komponenti uređenja stambenog prostora je sigurno i boja zidova. Ona određuje percepciju prostora, stvara određenu atmosferu, definiše stil i odabire se u skladu sa namjenom prostora. U ovom tekstu ćemo se baviti odabirom tonova boja koje možete odabrati prilikom krečenja stana dok ćemo u nekom od narednih tekstova obraditi vrste boja u funkcionalnom smislu.

Odabir boja se odvija u najvećoj mjeri u skladu sa ličnim preferencijama i bojama namještaja koji se nalazi u prostoru.Kako bi postigli optimalan izgled prostora koji uređujemo uglavnom se vodimo ličnim željama i estetikom onako kako je mi doživljavamo. Ta dva kriterija su jako bitna ali nisu jedini koje trebamo uzeti u obzir.

Prilikom odabira boje za zidove prilikom krečenja, potrebno je izbalansrati estetiku, nijanse koje su nam omiljene, željenu atmosferu te prilagođavanje nijanse boje namjeni prostorije za koju vršimo odabir boja.

Takođe, potrebno je voditi računa o kvadraturi prostorije za koju biramo boje. U malim sobama ili sobama sa kosim krovom trebalo bi izbjegavati tamne boje kao osnovne. U takvim prostorima tamna boja dolazi u obzir samo kao detalj na jednom zidu ili na dijelu jednog zida.

U nastavku donosimo nekoliko pravila i savjeta za pravilan izbor boje za krečenje prostorija u zvisnosti od njihove namjene.

Odabir boje za krečenje zidova u spavaćoj sobi

Ako uređujemo spavaću sobu koja je prostrana ili na primjer visoke plafone možemo odabrati više tonova boje koje mogu biti i tamnih nijansi. Recimo tamono zelena ili tamno plava pridonijeće atmosferi mira u toj prostoriji. Potpuno isti efekat u maloj spavaćoj sobi izazvaće odabir svijetlih nijasni sive ili plave boje. Svijetli tonovi boja se preporučuju za spavaće sobe male površine. U spavaćoj sobi male površine tamna boja se može upotrijebiti samo kao detalj koji će stvoriti dodatnu estetsku dimenziju u prostoru. Potrebno je izbjegavati jarke tonove boja obzirom da je spavaća soba predviđena za odmora a jarke boje su previše temperamentne za tu namjenu.

Odabir boje za krečenje zidova u kuhinji i dnevnom boravku

Dvije prostorije o čijem se uređenju vodi najviše računa jesu kuhinja i dnevni boravak obzirom na to da su to prostori u kojim se najviše boravi. Boje u ova dva prostora treba da budu usklađene ali ne i iste, uzevši u obzir da su ove dvije prostorije često sastavljene. U dnevnoj sobi možete eksperimentisati sa različitim nijansama sive u rasponu od neutralnih preko pastelnih pa sve do tamnih nijansi. Potrebno je izbjegavati veliki kontrast između boja zidova i namještaja a izbor neutralnih i pastelnih boja je sigurna opcija. Tamne boje je najsigurnje koristiti kao određeni detalj cijelog ili dijela zida.

Odabir boje za krečenje zidova u hodniku

Najbolji izbor boje za hodnike su svijetle boje iz veoma jednostavnog razloga – to su mali i uski prostori najčešće bez prirodnog izvora svjetla. Bijela ili neka svijetla neutralna nijansa (svijetlo-siva ili bež na primjer) bi bile najbolji izbor za ove prostore.

Odabir boje za krečenje zidova u dječijoj sobi

Boje koje su najčešći izbor za bojenje zidova prostora u kojim borave naši mališani jesu nježne nijanse ružičaste, sive, plave, ljubičaste, zelene … Također na zidovima dječijih soba možemo se poigrati iscrtavanjem različitim oblika kao što su oblaci, valovi, kućice, tačkice itd.

Odabir boje za krečenje zidova u kupatilu

Najveći dio površina u kupatilima je prekriven keramičkim pločicama. Boje koje se koriste za krečenje u kupatilima potrebno je uskladiti sa tonovima keramičkih pločica. U posljednje vrijeme dosta se koriste i boje koje su otporne na veću količinu vlage što omogućava veći izbor boja i smanjenje površine pokrivene keramičkim pločicama.