Kako pripremiti stan za krečenje?

Krečenje stambenog prostora često predstavlja izazov za ljude koje u njemu borave zato što podrazumjeva provođenje nekoliko neophodnih koraka. Uz malo dobre organizacije taj izazov se može relativno dobro prevazići.

Prije svega potrebno je isplanirati potrebne radnje koje nisu direktno vezane za krečenje, na primjer generalno čišćenje stambenog prostora koje se u pravilu radi nakon što se molersko-farbarski radovi završe. Neke stvari je potrebno uraditi prije samog krečenja, na primjer mijenjanje rasporeda kabastih stvari unutar stambenog prostora.

Koraci u pripremi

Dalji proces bi se mogao podijeliti na nekoliko koraka:

  1. Krupne stvari pomjerite na sredinu sobe kako bi omogućili pristup svim površinama koje je potrebno ofarbati,
  2. Zaštitite sve površine koje bi se mogle isprljati sa najlonskom zaštitnom folijom a podne površine zaštitite sa kartonom ili sa debelom građevinskom folijom (najlonom),
  3. Zaštitnom trakom (krep traka) zaštitite utičnice, prekidače i sve štokove vrata i prozora. Također zaštitite radijatore i cijevi od grijanja kako se ne bi isprljali od boje.
  4. Označite rupe na zidovima u slučaju da ih želite zatvoriti (rupe nastale bušenjem zidova u svrhu postavljanja slika, polica ili slično)

Firma Behar za svoje klijente u okviru molersko-farbarskih radova vrši pripremu (razmještaj stvari i zaštita) i završno grubo čišćenje nakon radova.